fredag 19 juni 2009

Stilleben

Har skapat ett stilleben av min datorarbetsplats. Som ett litet midsommarpyssel kan man genom att detaljgranska stillebenet försöka beskriva mig som människa. 10 olika detaljer som pekar på olika delar av min oerhört sammansatta personlighet måste det vara om ni ska ha chans att vinna första priset, En barrunda på Malmös mest slitna syltor.


Klicka på bilden om du vill se den i förstoring!

8 kommentarer:

johabbed sa...

1. En ölburk. Visar att Fritte Fritzson gärna dricker öl.

2. En DVD med The Wire. Visar att Fritte Fritzson tycker det är spännande med narkotika. I TV-version.

3. Nåt sorts arkitektverktyg. Visar att Fritte Fritzson hasn't quit his dayjob.

4. En språktidning. Visar att Fritte Fritzson intresserar sig för språket. Alternativt att han gillar att vinna lyxresor, tidningar & böcker.

5. En Dell-dator. Visar att Fritte Fritzson inte är en sån där jobbig Mac-nörd.

6. En kopp. Visar at Fritte Fritzson gärna drogar sig med koffein, alternativt tein.

7. Ett smutsigt glas. Visar att Fritte Fritzson tycker det är helt okej att vänta lite med disken.

8. En diger låtlista. Visar att Fritte Fritzson gillar att lyssna på musik, bland annat Daft Punk.

9. Anteckningar. Visar att Fritte Fritzson inte enbart nyttjar elektronisk skrivkonst, utan har fötterna i såväl det analoga som digitala samhället. Och att han skriver ner exempelvis skojigheter.

10. En drös sladdar. Visar att Fritte Fritzson, även om han gillar att hålla någorlunda ordning på saker och ting, inte slösar sina pengar på onödigheter som sladdlösa datorsystem eller små plastgrejer som håller ihop sladdarna.

Anonym sa...

Det var en gång en liten Fritte som var vilse i sin tillvaro. Han frågade den Stora Allmänheten om råd och vägledning till sin innersta jag. Den generösa Stora Allmänheten visade lille Fritte sin ynnest och visade genom metaforer i lille Frittes vardag vem han var.
“Lille Fritte du skriver som om du vore en skärm på visar vad hela världen är. Du är också, likt 2 stereohögtalare en röst åt båda sidorna utan att du riktigt vet var du själv är. Du njuter av ditt lands vattensläckare symboliserat av vattenglaset och du är inte rädd för andra kontinenters njutning såsom kaffe i en kopp. Dina texter innehåller skärpa om och om igen likt en tapetkniv med brytblad. Att hitta vinklar som ingen gjort tidigare är ditt signum, både räta och mindre räta för att få ihop helheten likt en vinkellinjal. Underfundigheten i ditt arbete medför att publiken måste vara alerta och aktiva med tolkandet och ett steg till vilket visas av “read between the line” vilket du listigt visar upp din ordklurighet genom att delar av din ordhunger stillas av tidningen som ligger delvis under The Wire. Ölen är en metafor för det tappade omdömets törst efter mer livserfarenhet. Slutligen är din önskan, ditt arbete och din fritid beroende av att din kreativitet dokumenteras vilket man gör på ett tangentbord. Sådan är du lille Fritte” sa Stora Allmänheten. Den lille Fritte grubblade länge och väl innan han sa “Eureka, jag har det” och skrev en ny text som inbringade skratt och pengar. Den lille Fritte var glad och hade hittat hem. Den Stora Allmänheten hade en återfödd estradör tillbaka igen. Snipp snapp snut, så var den sagan slut.

"saferide --the musical" sa...

Mattkniv är ju den erkända symbolen för en inre önskan om att tillhöra den judiska församlingen. att sen fotografera en sådan symbol tillsammans med ett gäng slumpvis utvalda prylar gör inte detta mindre uppenbart. Varför vill någon då tillhöra denna församling? svaret finns också med på bilden! den som svarar rätt på det får följa med mig och fritte till den här syltan han gnäller om.

Marcus Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marcus Johansson sa...

Ängsligt mäter han sin kuk med vinkellinjal varje kväll.
Det finns spår av blod på tapetkniven efter att Fredrik har rakat sin skalle med den. En man med tunn hårväxt väcker löje. Endast självskalpering återstår för att återfå omgivningens respekt.

Fredrik Fritzson.
En man söndersliten av könsförtryck. Efter att i ett helt vuxenliv famlat efter förståelse kan nu endast musiken trösta honom. Ibland är det Daft Punks repetitiva hypnotiska musik som ger transens lugn. Andra stunder känner han sig mindre ensam när han lyssnar på musik om den armé han själv slapp tjänstgöra i, men som offrat mäns liv i tusentals år.

Fredrik dricker sitt morgonkaffe framför datorn för att ingen vaken tid ska gås till spillo. Han flyr sina känslor genom sitt arbete. Det är hans överlevnadsstrategi. Det är den utstakade vägen ända sedan mellanstadiet då det stod klart för honom att han som man inte kan få kärlek och människovärde bara genom att finnas. Som man är man dömd att alltid värdesättas efter Prestation.

På ett papper har Fredrik klottrat ner idéer till skämt. Som han tänker använda på scen när han framträder som sitt alias Fritte. Fritte är den man Fredrik vill vara. Beundrad och i centrum.
Ibland är Fritte mer verklig än Fredrik själv.

Fredrik föredrar öl framför vin. Han har aldrig gett vin en chans. En man dricker sig präktigt full på öl. Famlar sedan efter ömhet hos en kvinna som strax dessförinnan öppet visade sitt förakt för honom.

Hur blev det så här?
Vem ville att män skulle definieras så snävt?
Fredrik sitter ensam och tittar på TV-serien The Wire. Det är männens värld som skildras, en hård och skoningslös värld. Fredrik ser. Och känner sig maktlös. Strukturerna är för starka för den enskilda mannen. Det könsliga förtryck som männen utsätter sig själva för när de försöker leva upp till kvinnornas mansideal är hopplös strid. När alla vill bli vinnare blir resultatet att de flesta förlorar.
Det känns hopplöst. Men det behöver inte vara det. Även många kvinnor har ju tröttnat på normernas tyranni. Kanske finns det en chans till förändring.

Man kan välja att se glaset som halvtomt eller som halvfullt. Men hos Fredrik är det helt tomt för länge sedan.

Fritte Fritzson sa...

Tack allesamman för era fantastiska bidrag! Sommarpysslet stänger nu och juryn drar sig tillbaka för överläggning. Juryn består av Magnus Thure Nilsson från Moving Media Mötesplats Malmö och Gunnar Bernstrup från Cutty Sark i Limhamn. Juryns beslut kan inte överklagas.

Huvudveck sa...

Jaha, nu har det gått 12 veckor sedan juryn drog sig tillbaka. Vi får väl förutsätta att den är väldigt tillbakadragen

Fritte Fritzson sa...

Marcus Johansson har vunnit tävlingen. Hör av dig till mig för att hämta priset.