lördag 27 december 2008

Stadsvandring

Har spenderat helgen med att pumpa box. Närmare bestämt The Wire. Otroligt att två fantastiska serier utspelar sig i Baltimore (Den andra är förstås Homicide - life on the streets). Eller otroligt, det är ju samma snubbe som skrivit dem...

Efteråt får jag en otrolig lust att ta reda på om Baltimore på något sätt utnyttjar detta. Tänk Wallanderturism. "Här sköts Wallace i säsong 1". "Här bodde åklagaren som var KK med McNulty". Den typen av stadsvandringar. Men när jag går in på stadens officiella hemsida hittar jag - ingenting. Bara en massa om deras fina hamnfront där man kan äta hummer, om olika parker och om victoriansk arkitektur. Hade faktiskt tänkt spendera nästa semester där, men nu vet jag inte riktigt... amerikanarna har tydligen en del att lära sig om marknadsföring.

6 kommentarer:

Marcus Johansson sa...

Boka resan. Google hjälper till: http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=104990431116129636455.00044316f87b70af87372

Fritte Fritzson sa...

Detta är ju fantastiskt! Varför finns det ingen länk hit från Baltimores hemsida. Vill inte bli förknippade med sånna grejer...?

Marcus Johansson sa...

Enligt en intervju med David Simon i The Believer så hatade borgmästaren The Wire efter första säsongen så mycket att han sa till alla stadens anställda att inte samarbeta med TV-produktionen. Baltimore vill förbättra sin image och att bli presenterad som USA:s mordtätaste stad är inte bra. Och speciellt inte om det paras med korruption.
Ystad borde ta det här i beaktande, tycker man.
David Simon lyckades trots allt övertala borgmästaren att låta dem fortsätta filma där när det klargjordes att en ytterligare säsong skulle filmas i Philadelphia, men fortfarande handla om Baltimore. Baltimore skulle alltså bara gå miste om inkomsterna. Publiciteten skulle se likadan ut.

Du kan läsa den mycket intressanta intervjun: http://www.believermag.com/issues/200708/?read=interview_simon

Kalle Lind sa...

Vill bara påpeka att David Simon faktiskt inte skrev Homicide, utan bara dokumentærboken som Barry Levinson och Tom Fontana utgick ifrån nær de skrev den. Dæremot har David Simon varit inblandad i/skrivit ytterligare en Baltimore-serie - The Corner - som gått på SVT men som jag ændå inte sett. Gjordes strax innan The Wire før HBO, handlar om corner kids.

Fritte Fritzson sa...

Kalle Lind och bakgrundsfakta. Aldrig trodde jag att jag skulle skriva de två sakerna i samma mening.

Fritte Fritzson sa...

Men om man ska va riktigt petig så var Simon visst inblandad i Homicide, men mer och mer efterhand. Redan säsong 2 skrev han enstaka manus och stod så småningom som producent under senare säsonger.