torsdag 19 juni 2008

Malmö Minigolf RuinFör många år sedan fanns ett stort varv i Malmö - Kockumsvarvet. Varje dag cyklade arbetarna med sina unikaboxar ner till Västra hamnen för att tillbringa sin arbetstid med svetsning och bultning. Detta var under folkhemmets tid, och därför skulle arbetarna också ha en meningsfull fritid. Därför skapades Kockums fritid, en jätteanläggning med ishall, badhus, badminton, squash, pingis, bowling och minigolf. Anläggningen finns kvar men minigolfbanan förföll under åttiotalet. Till slut återstod bara en ruin.

Det vackra var att minigolfbanorna mer eller mindre hade ruttnat bort. Kvar fanns bara spåren. Runt om banorna hade någon uppenbarligen sprutat oförsvarliga mängder pesticider, för där växte ingenting i gruset. Där själva banorna legat däremot växte gräs, blommor och till och med små björkar. Det var som att gå in i en konstinstallation. Minigolfbanor gjorda av gröna växter som inte gick att spela på men som ekade av folkhemmets välvilja.

Jag och min kamrat Jesper Meijling hade stora planer på att göra en film om Malmö Minigolf Ruin. Idén var att antikvarien Björn Magnusson Staaf skulle berätta om ruinen blandat med bilder av anläggningen. Vi diskuterade också om ruinen på något sätt kunde komma in på Unescos världsarvslista. Idag finns inget kvar, inte ens ruinen. Ett tillfälligt dagis i baracker ligger på platsen, och befolkas av övre medelklassbarn från Västra hamnens nya bostadsområden som inte har en aning om att de vandrar på en före detta minigolfruin.

Inga kommentarer: